Logo Ruza Prevare
rss
FB

Umjesto tabloida i svjetske štampe slike Ruže sad krase kartoteke policije

Gotovo sve policijske agencije svijeta izdale su potjernicu za Ružom Ignjatovom.

Potjernice za Ružom su postale dio andergraund sajber kulture, a ona neka vrsta antiheroja čije potjernice krase sobe krakera i hakera umjesto postera. Ma koliko se ne slagali sa ovim, to je fakt. Ovdje ćemo prezentovati nekoliko potjernica ne zbog dodatne popularizacije već kao ilustraciju ozbiljnosti počinjenih djela.

Najčuvenija je, svakako, potjernica FBI iz 2022. gdje je ona uvrštena među 10 najtraženijih kriminalaca na svijetu.
Uz prezentovanje ove (kao i pojedinačne) FBI potjernice dajem izdvojeno napomenu koju OBAVEZNO treba da pročitate:
Napomena: Zvanična FBI-jeva lista deset najtraženijih bjegunaca održava se na web stranici FBI-a. Ove informacije se mogu kopirati i distribuirati, međutim, svaka neovlaštena izmjena bilo kojeg dijela FBI-jevih postera Deset najtraženijih bjegunaca predstavlja kršenje saveznog zakona (18 U.S.C., član 709). Osobe koje naprave ili reprodukuju ove izmjene podliježu krivičnom gonjenju i, ako budu osuđene, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine, ili oboje.
Top Ten fugative

Evo i djelimičnog prevoda potjernice:
NAGRADA
FBI nudi nagradu do 100.000 dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Ruje Ignatove.
NAPOMENE
Vjeruje se da Ignatova putuje s naoružanim čuvarima i/ili saradnicima. Ignatova je možda imala plastičnu operaciju ili je na neki drugi način promijenila svoj izgled.
OPREZ
Ruja Ignatova je tražena zbog njenog navodnog učešća u šemi velikih prevara. Počevši od otprilike 2014. godine, Ignatova i drugi su navodno prevarili milijarde dolara od investitora širom svijeta. Ignatova je bila osnivač OneCoin Ltd., bugarske kompanije koja je prodavala navodnu kriptovalutu. Da bi izvršila šemu, Ignatova je navodno davala lažne izjave i predstavljanja pojedincima kako bi privukla ulaganja u OneCoin. Ona je navodno dala instrukcije žrtvama da prenesu investiciona sredstva na OneCoin račune kako bi kupili OneCoin pakete, zbog čega su žrtve slale bankovne transfere koji predstavljaju ove investicije. Vjeruje se da je tokom cijele šeme OneCoin prevario žrtve za više od 4 milijarde dolara.

Ignatova je bila glavni lider OneCoin-a do oktobra 2017. 25. oktobra 2017. Ignatova je otputovala iz Sofije, Bugarska, u Atinu u Grčkoj, a možda je putovala i negdje drugdje nakon toga. Ona može putovati s njemačkim pasošem u Ujedinjene Arapske Emirate, Bugarsku, Njemačku, Rusiju, Grčku i/ili istočnu Evropu. Ignatova je 12. oktobra 2017. godine optužena u Okružnom sudu Sjedinjenih Država u Južnom okrugu New Yorka i za njom je izdat savezni nalog.

Dana 6. februara 2018. godine, podignuta je zamjenska optužnica kojom se Ignatova tereti po jednoj tački za zavjeru radi činjenja prevara; Elektronske mrežne prevare; Zavjera radi pranja novca; Zavjera radi izvršenja prevare s vrijednosnim papirima i prevare sa vrijednosnim papirima.

Ako imate bilo kakvu informaciju u vezi sa ovom osobom, obratite se svom lokalnom uredu FBI-a ili najbližoj američkoj ambasadi ili konzulatu.
Most wanted
izvor: Stranica FBI 10 najtraženijih (https://www.fbi.gov/wanted/topten)

Most wanted
Interpol potjertnica

Most wanted
Evropol potjernica

Interpol i Evropol "idu" na svijest građana, a FBI (tipično američki) nudi 100.000 $ nagrade (mada se i to čini simbolično).

Kriptokraljica je ustvari Kripto kralj

Prema klasifikaciji Europola Kralj je onaj koji stoji na čelu organizacije, a kraljica je glavni igrač i operativac kod prometa droge. Uostalom zumiraj sliku i prevedi sam:
Kralj kraljica

Ovo je preuzeto sa zvanične stranice Europola; valjda Mala zabavna škola kriminala by Europol.

Logo Kriptokraljica Ruza Prevare