Rumuni u Prijedoru

Prva otkrivena prevara u elektronskom poslovanju u Bosni i Hercegovini.


Šta smo dočekali - hakere iz Rumunije


2. marta 2010. u Prijedoru su uhapšena trojica Rumuna koji su izveli pokušaj pljačke bankomata.

Iz MUP-a je saopšteno

Oni su izrađivali platne i "viza" kartice na kojima su uspjeli vjerno da urade magnetni zapis, a specijalnom opremom provaljivali su kodove i šifre klijenata pomenute banke i na taj način dizali pare.
Rumuni su došli prije nekoliko mjeseci u BiH isključivo sa tim ciljem, a specijalizovali su se samo za falsifikovanje kartica Balkan investment banke.
Sa krađama su počeli u Zvorniku, a zatim su došli u Doboj, pa u Banjaluku, gdje su pokušali da dignu pare sa bankomata poslovnice pomenute banke u naselju Lauš.
Radnik banke, koji je ranije radio u CJB Banja Luka, imao je informaciju da neko skida novac sa bankomata i u utorak je primijetio sumnjiva lica u automobilu "dačija". Odmah je sve prijavio policiji, ali su lopovi uspjeli da pobjegnu i za njima je organizovana potjera. Uhapšeni su nekoliko časova kasnije u Prijedoru kada su takođe pokušali da dignu pare sa bankomata.


Prema nepotvrđenim informacijama, prilikom hapšenja kod njih je pronađeno oko 20.000 evra, bjanko kartice i laptop kojim su izrađivali falsifikate.



Rumuni su kako saznajemo u Tužilaštvu u Prijedoru, saslušani. Negirali su krivicu govoreći da su turisti i u suštini nesretni ljudi te da je policija u zabludi.

mojTim se u potpunosti slaže sa Rumunima.
Uostalom Rumunija je u Evropskoj zajednici, neće valjda Evropljani da pljačkaju nas Balkance.

 

 

 


Ilustracija pokazuje šta je potrebno da bi se izvršila operacija kloniranja kartice.
Bilo kakvo ulaženje u detalje moglo bi se smatrati kao poticanje na prevaru, pa ćemo se zadovoljiti time što ćemo ovu prevaru smatrati globalizacijskom paradigmom, softverska i hardverska rješenja razvijena na zapadu, masovnio proizvedena na istoku, kupljena i primjenjena bilo gdje, pa eto i na Balkanu.